Onko sinustakin hauska nikkaroida kotona? Yritätkö aina ensimmäisenä korjata itse jonkin kotona hajonneen asian? Kenties olet naapuruston yleinen apulainen, jonka tiedetään osaavan kaikenlaista. On mukavaa, kun pyydetään apuun kodin pienissä remonteissa, jos rakastaa nikkarointia, korjaamista ja remontointia. Toisinaan homma lähtee vähän lapasesta, ja saatata päätyä osalliseksi vajan maalaamisen sijasta koko vajan verhoilun ja katon uusimiseen. Ei se mitään, jos aikaa on. Toisinaan remonttihommat ja nikkarointitavat oppii vain tekemällä, mutta eikö olisi kätevää, jos niistä voisi saada kootusti tietoa yhdestä ainoasta paikasta? Erityisen kiinnostavaa on tietää, mitä virheitä rakentamisessa kannattaa välttää. Rakentajille on runsaasti tarjolla asiantuntevia verkkosivuja, ja monet kotinikkarit kirjoittavat esimerkiksi remonttiblogia ja jakavat tätä kautta vinkkejä ja ideoita muille nikkareille. Jokaisella internetiä käyttävällä on näin siis mahdollisuus hakea tietoa monenkin nikkarin kotisivuilta.
Valitse remonttiisi ympäristöystävälliset materiaalit
Ekologisuus on nykyään pinnalla monessa asiassa. Siitä puhutaan kaikkialla, ja siihen pyrkiminen on nykyaikana tavoiteltavaa ja suotavaa. Ekologinen elämäntapa tarkoittaa, että ihminen pyrkii elämään niin, että hän tuottaa mahdollisimman pienen kuormituksen ympäristölle. Ekologisesti elävä pyrkii esimerkiksi vähentämään hiilidioksidipäästöjä, kierrätää jätteensä ja pyrkii ylipäätään vähentämään jätteen määrää. Monet ostavat kaupasta luomu-ruokaa, joka on tuotettu luonnonmukaisesti ja suosivat myös päivittäistavaroissaan ekologisia vaihtoehtoja. Eritoten kemikaaleihin ja myrkkyihin kiinnitetään huomiota – ovathan ne luontoon päästessään huolestuttavan haitallisia ja vaarallisia. Myös remonttitarvikkeiden hankinnassa voi huomioda ekologisuuden ja myrkyttömyyden. Joutsenmerkki on Pohjoismainen ympäristömerkki, ja se myönnetään tuotteille, jotka täyttävät tiukat ympäristövaatimukset. Joutsenmerkillä varustettu tuote on siis ympäristöystävällinen. Merkki myönnetään määräajaksi, joten sen kriteerit ovat ajanmukaiset ja itse asiassa ne tiukentuvat koko ajan. Esimerkiksi remonttimaaleille annetut kriteerit ovat juuri tiukentuneet. Monet eivät tiedä, että esimerkiksi ympäristöystävällinen maali ei välttämättä ole sen kalliimpaa kuin tavallinenkaan. Maalaa siis vaikkapa ulko ovi Joutsenmerkillä varustetulla maalilla! Joutsenmerkillä varustetun maalin haitalliset aineet eivät saa ylittää sallittua rajaa. Jos siis olet aikeissa remontoida kotisi, mieti millaisin tuottein remontin toteutat. Perheesi halunnee asua kodissa, jonka remonttiin ei ole käytetty haitallisia kemikaaleja, vaarallisia aineita tai materiaaleja, joiden valmistaminen olisi haitallista ympäristölle.
Mikä voi mennä vikaan kotia remontoidessa?
Kodin ja talon remontoiminen on haastavaa puuhaa, johon kenen tahansa kotinikkarin ei kannata välttämättä ryhtyä ilman asiantuntevaa opastusta. Remonttivinkit auttavat paljon. Kun otat asioista huolella selvää ennenkuin ryhdyt toteuttamaan tarkkaan laadittua suunnitelmaasi, voit hyvin olla suureksi avuksi itse remontin toteuttamisessa. Pienemmät pintaremontit, joihin ei kuulu esimerkiksi kosteitten tilojen eristämistä, on helppo toteuttaa myös itsekseen, ilma rakennusalan ammattilaista. Toisaalta myös jokainen ammattilainen on oppinut kokemuksen kautta. Vasaraan ja naulaan tarttumista ei siis kannata liikaa arastella – kunhan vain varmistat, että tiedät, mitä olet tekemässä, ja myös sen, mikä remontoidessa voi mennä vikaan. Pientalorakentamisen kehittämiskeskuksen toimitusjohtaja Mikko Juva on koonnut tyypilllisimmät remonttivirheet, joita ihmiset tekevät, kun alkavat remontoimaan vanhaa taloa. Vanhan toimivan, mutta huonokuntoisen talon voi pilata huonolla remontilla. Remontoitaessa eritoten vanhempia taloja tulee ottaa huomioon vanhan talon hengittävyys ja ilmanvaihto. Sisäilmaongelmat ovat puhuttaneet runsaasti viime aikoina, ja monet niistä johtuvat esimerkiksi koneellisesta ilmanvaihdosta, joka on tuotu uutena energiatehokkaana vaihtoehtona vanhaan taloon, jonka ilmanvaihto on ennen remonttia ollut painovoimainen. Monesti myös alapohjan tuuletus pääsee unohtumaan, jos tuuletusluukut, niin sanotut kissanluukut tukitaan energiatehokkuuden toivossa. Hirsiseinän eristäminen väärin voi myös luoda kosteutta seinään. Tärkeintä vanhojen talojen huoltamisessa on kuitenkin pitää niistä jatkuvaa huolta. Kotinikkari voi tarkkailla talon kuntoa ja tarttua toimeen heti, kun huomaa jonkun paikan repsottavan.